Yangın ve Çocuklar Üzerindeki Etkisi
Doğal afetler öngörülemeyen, etkisi tahmin edilemeyen ve kişiler üzerinde travmatik etkiler bırakabilen doğa olaylarıdır. Dünya genelinde son dönemlerde ülkemizde yaşanan yangınlar nedeniyle hepimiz çok etkilendik. Yaşanan yangın esnasında o beldelerde olan, kendisi ya da yakınları yangına maruz kalan veya durumu sosyal medya iletişim araçları ile duymuş, görmüş olan çocuklarımız olabilir. Görerek, duyarak ya da yaşayarak maruz kaldığımız bu doğal afetlerden sonra çocuklarımızla doğru iletişim kurabilmek adına Kampüs Kreş Rehberlik birimi olarak nelere dikkat edebileceğiniz konusunda bazı bilgiler paylaşmak isteriz:
- Öncelikle yaşanan durumu kısa ve net cümleler ile çocuklara açıklamak gerekmektedir. Örneğin; “Ülkemizde çeşitli yerlerde yangınlar olabiliyor. Küresel ısınma ve havaların çok sıcak olması, bu yangınlara neden olabiliyor.” gibi… Çocuğun yaşına uygun bir anlatım ile yapılan açıklamayla birlikte aile bireylerinin yaşanan olaya karşı hem kendi hem de çocuklarının hissettikleri duyguları isimlendirmesi, onların durumu anlamalarına daha yardımcı olacaktır.
- Yangın sonrasında yaşanılanlar ve duyulan haberler çocuklarda endişe, kaygı ve korku yaratabilir. Çocukların bu gibi duyguları size anlatmalarına izin vermeli ve duygularını yorumlamadan sadece dinlemeye odaklanmalısınız. Konu ile ilgili daha çok şey anlatması için çocuklar zorlanmamalı ve çocuğun yaşadığı duygunun normal olduğu belirtilmelidir. Özellikle küçük yaş grubundaki çocuklar hissettikleri duyguyu ifade etme konusunda zorlanabilirler. Her zaman olduğu gibi çocukların bir yetişkinle şefkatli bağ kurabilme ihtiyaçları, bu durumda daha da önem taşır. Çocukları sabırla dinlemek, onlara şefkat ve sevgi dolu dokunmak, resim çizmek ve oyun kurmak özellikle bu dönemde çok önemlidir.
- Sosyal medya ve iletişim kanallarında var olan görüntüler, bilgiler çocuklar için oldukça dramatik olabilir. Çocukların bu gibi içeriklere maruz kalması önlenmeli ve bu süreç yetişkin kontrolünde olmalıdır.
- En önemli ayrıntılardan biri de çocukların ne olursa olsun yetişkinden beklediği güven duygusudur. Güven duygusunu oluşturabilmek adına çocuğunuza, meydana gelebilecek tüm tehlikelere karşı onları korumak için gerekli önlemleri aldığınızı söylemeniz, onun rahatlamasını sağlayacaktır.
- Doğanın daha fazla korunması için neler yapabileceğinizi birlikte konuşabilir, çocuğunuzdan öneriler alabilirsiniz. Önerileri birlikte gerçekleştirebilirsiniz. Bu şekilde şu an yaşadığımız duruma rağmen ormanlarımıza iyi bakmayı, doğayı korumayı çocuğunuza anlatarak onda doğa sevgisi ve bilinci oluşturabilirsiniz.
Son olarak, eğer çocuğunuz yoğun bir duygu durum içerisindeyse ve yaşadığı bu duygu durumuyla baş etmekte zorlanıyorsa, rutinlerine odaklanmakta güçlük çekiyorsa, uyku problemleri oluştuysa ve davranış sorunları yaşıyorsa uzman desteği almanız faydalı olacaktır.