Kampüs Kreş Makaleler Logosu

Pozitif Ebeveyn Olmak

Pozitif Ebeveyn Olmak

Sevgili Kampüs Kreş Velileri,

Çocuğun gelişimini doğrudan etkileyen önemli olan faktörlerden birisi de ebeveynlik tutum ve yöntemleridir. Bu nedenle birçok anne-babanın en çok düşündüğü, sorguladığı konulardan biri de doğru ebeveynliğin nasıl olduğudur. Günümüzde farklı kaynaklarda farklı ebeveynlik yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları vurgulanmaktadır. Bu yaklaşımlardan biri de Pozitif Ebeveynlik olarak adlandırılan yaklaşımdır. Bizler de rehberlik birimi olarak sizlere ‘Pozitif Ebeveynliğin’ ne demek olduğunu anlatan kısa bir derleme hazırlamak istedik. Keyifli okumalar dileriz.

Pozitif ebeveynlik; çocukların güçlü yönlerini ortaya çıkarmayı ve bu yolla psikolojik sağlamlıklarını arttırmayı hedefler. Pozitif ebeveynler, çocuğunu tanımak için öncelikle bir keşif yolculuğuna çıkar. Bu bakış açısı pozitif ebeveynliğin en önemli noktasıdır.

Bu keşif yolculuğunda çocuğunuzdan gelen sinyalleri doğru değerlendirmelisiniz. Örneğin, çocuğunuzun bazı faaliyetleri daha severek ve daha mutlu şekilde yapıyor olması son derece olağandır, bu süreçte onu farklı alanlara yönlendirmeye zorlamak doğal akışa müdahale etmek anlamına gelir ki bu da çocuğunuzun olumsuz tepki vermesine neden olabilir. Keyif aldığı faaliyetlerle uğraşması, çocuğunuzu mutlu ederken aynı zamanda ileride zor kapıları açmak için ona yol da gösterecektir. Bu nedenle, öncelikle anne baba olarak, çocuğunuzun sizin yapamadıklarınızı yapmak, hayallerinizi gerçekleştirmek için değil; kendi hayatını yaşamak için burada olduğunu kabullenmelisiniz. Pozitif ebeveynlik serüveninde amacınız, hem onu gerçekten tanıyarak mutlu olduğu şeyi yapmasına yöneltmek hem de çocuğunuza keşfetmesi için güvenli bir alan yaratıp özgürce davranmasına izin vererek, problemleri kendisinin çözmesi için zaman ve fırsat tanımak olmalıdır.

Sonrasında çocuğunuza kendini güvende hissedeceği sınırlar çizmeniz ve sizin de bu sınırlar konusunda tutarlı olmanız gerekecektir. Kural koyarken ya da çocuklarınızdan kurallara uymasını isterken, önce onlara nedenlerini anlatarak tüm şefkatiniz ve iyimserliğinizle sınırları çizmeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Tabi koyduğunuz kurallara sizin de uyuyor olmanız önemlidir. Örneğin "Bağırmak yok!" diye bağırdığınızda, çocuğunuz söylediğinize değil yaptığınıza odaklanacaktır. Çocuğunuzun uygun olmayan davranışlarına çok fazla odaklanmak/uyarmak yerine, olumlu davranışları hakkında sohbet etmek olumlu davranışlarını pekiştirecektir.

Pozitif ebeveynlikte açık iletişim ve duyguları ifade edebilmek önemlidir. Hem çocuğunuzun yaşadığı duygular ve duygularının altında yatan nedenlerle ilgili çocuğunuza sohbet etmek hem de siz ebeveynlerin gündelik yaşantınızda kendi hissettiğiniz duygular ve başa çıkma yöntemlerinizle ilgili paylaşımda bulunmanız çocuğunuzun duygusunu ifade etmesini kolaylaştıracaktır. Çocuklar kendilerini ifade ettiklerinde olumsuz tepki verilmemeli, dikkatle dinlenilmelidir.

Çocuklardan mükemmeliyetçi olmalarını beklemek yerine, onların yapabildiği becerilere odaklanmanız çocuğun kendine olan güvenini artıracaktır. Kendimize ve çevremize karşı ne kadar duyarlı olursak ve çocuklarımızın da bir birey olduğunu kabul edip onlara saygı duyarsak pozitif ebeveynler olabiliriz. Çünkü anne baba olmak demek çocuklarımıza her konuda yapıcı rehberlik etmek demektir. Özet olarak anne-babalara öneriler :

• Çocuğunuza yaşına uygun sorumluluklar verin, başarısız olduğunda da yanında olduğunuzu ve başarısızlığın yaşanabilecek çok normal ve doğal bir sonuç olduğunu, anlatın.

• Sevdiği şeyleri bulmasına fırsat verin ve bunları yapması için motive etmeye çalışın.

• Hayatta iyi giden şeyleri fark etmesini sağlayın. Örneğin; her gün birlikte güzel giden 3 tane şey bulun ve birlikte bunların resmini çizin.

• Gerçekçi beklentiler içerisinde olun. Hata yapabileceğini kabul eden ve hata yaptığını anlayabilen bir çocuk yetiştirmeyi amaçlayın.

Ve çok önemli bir nokta daha; "Aşırı koruyucu olmayın" ! Anne-babalar, çocuklarının yeni deneyimler edinmesine izin vermelidir. Aşırı koruyucu davranışlar yerine, güvenli bir ortamda küçük hatalar yapmasına tolerans sağlamalısınız. Böylece çocuk kendini geliştirmek ve kendi gücünün farkına varmak için küçük inisiyatifler almaktan çekinmeyecektir.

Sevgiyle kalın,
Kampüs Kreş Rehberlik Birimi