Kampüs Kreş Makaleler Logosu

Okula Başlıyorum ve Okula Dönüyorum

Okula Başlıyorum ve Okula Dönüyorum

2022-2023 Eğitim-Öğretim dönemi başlıyor. Okula yeniden dönen öğrencilerimiz ve Kampüs Kreş ailesine yeni katılacak olan öğrencilerimiz için hepimiz çok heyecanlı ve mutluyuz. Öğrencilerimizin, okuldaki ilk günlerinde sizlere yardımcı olacağını düşündüğümüz bir rehberlik yazısı hazırlamak istedik. Bu yazıda hem Kampüs Kreş ailesine yeni katılacak olan velilerimizin hem de geçen yıllarda kayıtlı velilerimizin faydalanmasını istediğimiz yönergeleri ve tavsiyeleri bulacaksınız.

OKULUMA BAŞLIYORUM

Okula Başlamadan Önce…
Okula başlamadan önce, çocuğunuza olumlu ve cesaretlendirici bir şekilde yeni okuluna başlayacağını anlatmak, kendi olumlu okul anılarınızdan bahsetmek, varsa kendi okul fotoğraflarınızdan göstermek, zihinlerinde oluşacak okul imgesine dair pozitif bir etki oluşturacaktır. Bununla birlikte yeni arkadaşlar edineceğinden, okula başlamadan önce yapacağınız hazırlıklardan da bahsetmeniz faydalı olacaktır. Okul alışverişine mutlaka çocuğunuzu da dahil etmek, temin edeceğiniz ürünleri yaşına uygun şekilde çocuğunuzla birlikte karar vermek okula olan hevesini ve motivasyonunu sağlayacaktır.

Yeni okulunda onu nelerin beklediğini çocuklarınıza açıklayarak, okul ile alakalı kaygıları varsa onları anladığınızı yansıtmak, bu süreçteki en önemli adımlardan biri olacaktır. Çocuğunuza çeşitli oyuncaklarla dolu, güzel ve eğlenceli yeni okulunda öğretmenlerinin ve kendi yaşında birçok arkadaşımın olacağını söylemek, internetten ya da varsa okul broşürümüzden okulun fotoğraflarına bakmak ve okulu tanıtmak, okula olan ilgisini ve heyecanını arttırarak pozitif bir etki oluşturacaktır.

Çocuğunuza, onu okula bırakma ve alma sürecinin nasıl yapılacağını ‘Okula kim ne zaman götürecek ve okul çıkışında kim, ne zaman alacak? ve okul ortamının nasıl olacağını örneğin; sınıfları ve bahçeyi kısaca anlatmanız, sizden daha kolay ayrılıp öğretmeni ve arkadaşlarına daha kolay uyumlanmasını sağlayacaktır.

Kampüs Kreş’te Oryantasyon Çocuğun okula başladığı ilk hafta oryantasyon haftasıdır. Oryantasyon haftasının amacı; çocuğun öğretmenine ve mekâna alışmasıdır. Bu yüzden ilk hafta yemek ve uyku sürecine geçilmeyecektir. Öğrencilerin durumuna göre aşamalı olarak okulda kalış süreleri düzenlenecek ve bu doğrultuda hareket edilecektir. İlk hafta çoğunlukla çocuklara atıştırmalık yiyecekler verilecektir. İkinci haftada ise çocuklarımız haftaya tekrardan oyun ile başlayarak yemek ve uyku süreçlerine geçiş sağlanacaktır. (Her çocuğun bireysel farklılıkları olduğu için yemek ve uyku süreçlerine geçiş zamanı değişkenlik gösterebilecektir.)

Oryantasyon sürecinde de normal süreçte olduğu gibi, öğrencimiz ana giriş kapısında karşılanacak ve uğurlanacaktır.

Özellikle çocuklarınızın okula ilk başladıkları günlerde, sıklıkla okul ile ilgili sorular sormak, ne yediği ile ilgilenmek, okula olan uyumunu bozabilir. Bu nedenle ‘Okulda günün nasıl geçti?’ gibi genel sorular sorabilir ya da çocuğunuzu okuldan aldığınızda duygusunu aynalayabilirsiniz. Örneğin ‘Mutlu görünüyorsun, okulda günün güzel geçmiş olmalı.’ Ya da ‘Üzgün görünüyorsun, okula alışmak için biraz daha zamana ihtiyacın var’ denilebilir.

Çocuklarınıza okulda mutlu olacağını, güvende olacağını, okulda onunla ilgilenecek bir öğretmeni olacağını ve isteklerini öğretmeni ile paylaşabileceğini söyleyerek çocuğun öğretmenine karşı güven duymasını sağlamak ve okul günü bittiğinde, çocuklarınıza anlattığınız şekilde okuldan alınmalarını sağlamak ve onlara bildirdiğiniz şekilde hareket etmek güven duyguları açısından oldukça önemlidir.

Okulun ilk günü çocuğa yalnızca bir yetişkinin (anne, baba ya da bakıcı gibi) eşlik etmesi, çocuğun okula alışması ve yetişkinden ayrılık sürecinin daha kolay olması için önemlidir. Birden fazla aile bireyinin eşlik etmesi durumunda (anne-baba-anneanne-dede vs.), çocukların ailelerinden kopmaları zorlaşmaktadır. Okula başladığınız ilk günlerde ebeveynler çocuğun ihtiyacına göre belirlenen alanlarda eşlik edebilir. Eşlik ederken sizlerden beklentimiz öğretmen ve çocuk bağının sağlıklı kurulabilmesi için ‘ben buradayım ve oturuyorum, sen öğretmeninle oyun oynayabilirsin.’ mesajının verilmesidir. Öğretmenine alıştıktan sonra, kapıdaki ayrılma sürecinde çocuklar sizleri zorlayabilir. Bu süreçte ayrılırken süreyi kısa tutmak, anne-baba olarak sizlerin öğretmene güven duyduğunuzu çocuğunuzun hissetmesini sağlayacak alt mesajlar vermek ve sonra öğretmenine teslim etmeniz önemlidir. Bu süreçlerde rehberlik birimi sizlere ve çocuklara destek olacaktır.

Fazla direnç gösteren öğrenciler için zorlama yapılmayacak olup rehber öğretmenlerimizin önerileri doğrultusunda daha uygun bir saatte gelmesi ve öğretmeniyle bire bir zaman geçirmesi planlanacaktır.

Çocuğunuzdan ayrılmak sizin için de zor bir süreç olabilir. Siz çocuğunuzu bırakmaya gerçekten hazır olduğunuzda çocuğunuz da kolayca sizi bırakıp sınıfına geçilebilecektir. Kaygılı olan ve bu kaygısını çocuğa yansıtan ebeveynlerin çocuklarının okula uyum süreci uzamaktadır.

Çocuğunuzu okula ve arkadaşlarına daha kolay alıştırmak için sınıf öğretmenlerimiz ve rehberlik birimimiz her zaman sizlere destek olacaktır.

Rehberlik Birimi olarak; Okula uyum sürecinde olduğu gibi, tüm sene zorlandığınız konularda sizlere destek vererek, hedefe uygun yönlendirmeler yaparak yanınızda olacağımızı bildirmek isteriz.

OKULUMA DÖNÜYORUM

Kayıtlı öğrencilerimizden yaz dönemi için ara veren öğrencilerimiz ve velilerimiz için ise bazı küçük hatırlatmalarda bulunmak isteriz.

Yaz tatilinin ardından okula döndükten sonra oluşturacağınız yeni düzen hakkında çocuğunuzla konuşarak, kendinizin işe döneceğini, çocuğunuzun da okula tekrar başlayacağını anlatmanız okula dönüşündeki uyumu kolaylaştıracaktır. Bu süreçte okulda onu nelerin beklediği ile ilgili biraz sohbet etmek, okula ebeveyn olarak sizlerin giremeyeceğini hatırlatmak, bir yaş daha büyüdüğünü hissettirmek, okula başlamadan önce yapılacak hazırlıklardan, eğlenceli ve keyifli okul alışverişinizden bahsetmek de yine faydalı olacaktır.

Yaz sezonunda sizlerle vakit geçirmeye ve ev düzenine alışan öğrencilerimiz, okula uyum sağlamakta kısa süreli zorlanma yaşayabilirler. Okula girmekte isteksiz olan öğrenciler için zorlama yapılmayacak olup rehber öğretmenlerimizle daha uygun bir saatte gelmesi ve öğretmeniyle bire bir zaman geçirmesi için randevulaşabilir, sınıf öğretmenimizin ve rehber öğretmenlerimizin önerileri doğrultusunda hareket edebilirsiniz.

Okul ve aile iş birliği ile adaptasyon sürecini en kısa sürede tamamlayarak 2022-2023 Eğitim-Öğretim döneminin, tüm çocuklarımızın eğlenerek öğreneceği başarılı, sevgi ve mutluluk dolu bir dönem olmasını diliyoruz.

Sevgilerimizle,
Rehberlik Birimi