Kampüs Kreş Makaleler Logosu

Dijital Çağda Ebeveyn Olmak

Dijital Çağda Ebeveyn Olmak

Dijital çağda çocuklarla sağlıklı iletişim kurmak nedir? Belki de günümüzde tüm ebeveynlerin kafasındaki ortak sorulardan biri budur. Bu konuda farklı görüş ve öneriler birbiri ardına çıkmakta ve çok da hakim olmadığımız bu alanda bizleri iyice köşeye sıkıştırmaktadır. Bilim insanları, eğitim yöneticileri ve psikologlar, bu soruyu kendi uzmanlıkları ile değerlendirip değerlendirip ebeveynlere farklı bakış açılarını geliştirme yönünde tavsiyeler sunmaktadır. Ancak unutulmaması gereken bir gerçek de vardır ki teknolojik alet kullanımında çocukların ihtiyaçları ve gerçekleri birbiri ile örtüşmemektedir.

Peki, biz ebeveynler ve eğitimciler olarak çocuklarımıza rehber olma konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz ve kendimizi bu yönde geliştirebiliyor muyuz? Anne ve baba olarak dijital aletlerle ilişkimiz nedir? Bizler eve geldikten sonra sosyal medyaya ne kadar zaman ayırıyoruz? Eğer hayatımızda dijital araçların büyük bir yeri ve zamanı varsa çocuklarımızın dijital kirlilik yaşamama şansı var mıdır?

Dijital Dijital araçlar ve endüstri 4.0 dediğimiz süreç, elbette bizleri olumlu ya da olumsuz birçok açıdan etkilemiştir. Bizler bilgiye artık çok daha kolay ulaşabilir olduk. Özellikle çocuğumuzun okul hayatı ile beraber hayatımıza sınıf WhatsApp grupları dahil oldu. Bazen de bilgi akışı bize bu kanaldan sağlandı. Dijitalleşmenin belki de bize öğretmesi gereken en önemli beceri bilgiyi analiz edip, bilginin doğruluğu ve güvenilirliğini sorgulamak olmalıdır. Ebeveynler olarak ne kadar bilinçlenir ve bu konuda bilimsel ve güvenilir bilgiler edinebilirsek çocuklarımıza da doğru model olabiliriz.

Yaklaşık bir aydır tüm aileler ve kamuoyu dijital dünyanın olumsuz etkileri ile yüz yüze geldik. Teknolojik aletlerin farklı bir amaç için kullanıldığında nasıl etkiler doğurabildiğini gördük. Momo, Mavi Balina gibi oyunlar özellikle küçük yaştaki çocukları hedef noktasına koydular. Bu açıdan aileler, okullar, Milli Eğitim ve teknoloji firmaları bir takım önlemler almaya çalıştı. Hepsi de iyi niyetli ve çocukları korumaya yönelik atılmış adımlardı. Büyük çoğunluğu olayın sıcaklığı ile uygulandı. Ama sonrasında olay soğudu ve dikkatimiz yine başka alanlara yönelttik. Tam da bu noktada aslında bilinçlenmenin tamamlanması ve açıklarımızı tespit ederek nelere dikkat etmeliyizi sorgulamalıydık.

Bu konuda araştırmama devam ederken bir eğitim yayın bloğunun bir röportajını izledim. Hem bir anne hem de bir eğitimci olarak bilmediğim bazı teknik bilgilerin aslında ne kadar da önemli olduğunu gördüm. Bu konuda bilinçlenmenin çocuklarıma daha yararlı olacağını keşfettim. Özellikle oyunlardaki yaş sınırı ve bazı logoların anlamlarını öğrenerek çocuğumun teknolojiden sağlıklı faydalanması için harekete geçtim. Bu konuda tecrübelerimi sizlerle paylaşmak ve çocuklarımızın sağlıklı geleceği için beraber öğrenip fark yaratmaya devam etmek istedim. Makalemin altında sitenin web adresini sizlerle paylaşıyor olacağım. bunun dışında Ted Talks benim çok severek takip ettiğim bir site. İçinde eğitimden bilime, girişimcilikten sanata pek çok farklı konuda uzmanların deneyimlerini paylaştığı, dünya çapında tanınan, global bir paylaşım yayını umarım sizler içinde keyifli bir öğrenme yolculuğu olur.

En yakın zamanda farklı bir konuda tecrübelerimizi paylaşmak dileğiyle.

Bahar Tuncay Kampüs
Kreş Eğitim Danışmanı

Kaynaklar: https://www.youtube.com/watch?v=7An74DOFWdo